» Przejdź do Menu «

Kminek

KminekKminek to roślina dwuletnia, używana głównie w kuchni jako przyprawa. Owoc kminku ma silne właściwości lecznicze. Roślina jest znana w całej Europie, i Azji. W Polsce jest uprawiana. Można spotkać kminek w formie pospolitej, uprawnej lub zdziczałej. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie lipca.

Z wyglądu osiąga od 30 do 70 cm wysokości. Kwiatki są białe( choć czasami zdarzają się różowe ) zebrane w baldachimy.

 

Właściwości lecznicze:

Główną właściwością kminka jest pobudzanie trawienia.  Wzmacnia procesy przemiany materii. Pomaga w walce z bólami brzucha, nadmierną wrażliwością na środki pobudzające pracę serca i naczyń krwionośnych, niestrawnością i zaburzeniami trawienia, niedomogami wątroby, wzdęciami brzucha, zaflegmowanymi drogami oddechowymi, wzdęciami brzucha, zaparciami z powodu atonii jelit i zaburzeniami jelit. Działa on moczopędnie, żółciopędnie, pasożytobójczo, mlekopędnie. Pobudza czynności serca, poprawia apetyt, reguluje krwawienia miesięczne, ułatwia przyswajanie składników pokarmu. Kminek poprawia osłabiony słuch. Wystarczy wprowadzić kilka kropel wywaru z kminku do ucha. Wodny wyciąg jest zalecany dla kobiet karmiących piersią, ponieważ poprawia trawienie u dzieci. Jeżeli w formie przyprawy dodamy do ciężko strawnej potrawy owoc kminku, zapobiegniemy skurczom, wiatrom i innym skutkom zjedzenia takich potraw.

Źródła:
- fot. wikipedia.org
- fot. sxc.hu / lazysheep1
Ocena: 4.25 6 (głosów: 12)
Autor: | Dodano: 15 Września 2012, godz. 10:54 | Odsłon (9143)

Podobne artykuły z kategorii "Medycyna naturalna":

Dodaj komentarz »


Ostatnie komentarze

O nas | Mapa strony | RSS | Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności | Informacja o cookies
Copyright © 2024 - DobrySennik.pl